Terapie Pentru Viață

Sindromul colonului iritabil

Sindromul colonului iritabil, un MARE semn de alarmă în corp!

Ce poate să urmeze? – cancerul de colon.

Colonul iritabil este semnul unei sănătăți precare a intestinelor, datorată acumulării de toxine și reziduuri la nivelul lor. O persoană obișnuită acumulează în intestine, de-a lungul anilor, între 2,5 și 11 kg de reziduuri metabolice. Aceste toxine ajung să treacă prin pereții intestinelor și, astfel, să pătrundă în organism. În această fază, putem vorbi de sindromul colonului permeabil. Consecința? Sistemul imunitar ajunge să fie grav afectat.

Dorind să rămân sănătoasă, să trăiesc sănătos și, în același timp, să împărtășesc tuturor cei care îmi sunt apropiați (familie, prieteni, pacienți) ceea ce am descoperit și încercat, cu rezultate deosebite și uneori chiar surprinzătoare, sunt mereu în căutarea de informații și modalități care să mă ajute în acest demers și să susțină dorința și eforturile mele pentru sănătate.

Voi începe prezentarea informațiilor următoare cu un dicton dat de însuși părintele medicinii moderne, Hippocrate, care afirma simplu și înțelept că „toate afecțiunile pornesc din intestine”.

Azi, după aproximativ 2500 de ani, știința și medicina modernă ajung și ele, încet și cu pași uneori prea mici, la aceeași concluzie deosebit de importantă pentru sănătatea umană.

Sănătatea începe din intestin.

Intestinul subțire este la fel de important pentru organismul uman, întocmai cum rădăcina este pentru sănătatea, dezvoltarea și longevitatea unui copac. Prin intestinul subțire, omul își extrage apa și substanțele nutritive din alimente. Prin rădăcină, toate plantele își extrag apa și substanțele nutritive din pământ. Fără o rădăcină sănătoasă, nicio plantă nu poate prospera sau trăi. Această regulă este valabilă și pentru om.

Reziduurile metabolice rămase în intestine.

Pe pereții intestinelor subțire și în special cei groși, se depun în timp diverse deșeuri de excreție: resturi de alimente parțial digerate și în stare de descompunere (putrefacție), bacterii parazite, resturi de medicamente și alte substanțe toxice. Aceste reziduuri metabolice stau în colon ani de zile și sunt un mediu propice pentru dezvoltarea mai multor afecțiuni, inclusiv a paraziților intestinali.

O persoană obișnuită acumulează în intestine, de-a lungul anilor, între 2,5 și 11 kg de reziduuri metabolice.

O cantitate mare de reziduuri metabolice poate avea consecințe dezastruoase pentru sănătatea organismului uman. Toxinele rezultate din activitatea bacteriilor parazite, excrementele și resturile paraziților intestinali trec prin pereții intestinelor și pătrund în organism, având ca rezultat diferite afecțiuni. Prin acest proces, sistemul imunitar ajunge să fie grav afectat.

Toate afecțiunile precum durerile de stomac, crampele, balonările, constipația, dezvoltarea paraziților intestinali, problemele digestive, sindromul intestinului iritabil, oboseala cronică, boli autoimune în general, alergiile, afecțiunile gâtului și ale nasului, prezența inflamației în organism (oriunde ar exista aceasta), afecțiunile pielii (oriunde ar exista acestea), reacții adverse la produsele alimentare, scaune moi sau constipație, și nu în ultimul rând cancerul de colon și cancerul de pancreas – toate acestea pot fi cauzate de sănătatea precară a intestinelor, datorată acumulării de toxine și reziduuri la nivelul lor.

Experiența unor medici arată că este dificil să tratezi o afecțiune cronică fără să acorzi importanță detoxifierii. Dacă nu sunt eliminate toxinele din organism, nici cele mai performante metode nu oferă un efect durabil.

„Dieta perfectă nu va da rezultate mai bune decât cea mai proastă dietă, cât timp intestinul este blocat din cauza acumulărilor de materii reziduale nocive. O bună eliminare a materiilor nedigerate sau a altor reziduuri este la fel de importantă ca și digestia corectă și absorbția alimentelor.” (Dr. N. Walker).

Astfel, concluzia până la acest punct este că buna funcționare a intestinelor are drept consecință o bună funcționare a sistemului imunitar. Un intestin curat contribuie la o absorbție optimă a apei și a nutrienților, precum și la creșterea imunității. Printre efectele benefice ale sănătății intestinale se numără scăderea eficientă în greutate, o stare de bine și un aport substanțial de energie.

Tot mai mulți oameni, în ziua de azi, caută să-și asigure o alimentație optimă și un stil de viață sănătos. Astfel, termenul de detoxifiere a devenit foarte popular, dar, în pofida acestui fapt, adevărata sa semnificație rămâne încă, în cea mai mare parte, o necunoscută.

În primul rând, datorită alimentelor cu un deficit tot mai mare de nutrienți și cu un surplus crescând de substanțe toxice din pesticide, îngrășăminte chimice, hormoni de creștere, etc., sau a poluării prezente în aer și mediu înconjurător în general, este foarte important ca detoxifierea să se facă periodic, la fiecare schimbare de sezon, la un interval de 6 luni, sau măcar o dată pe an.

O informație foarte utilă, care merită reținută, am regăsit-o în cartea “The PH Miracle” a doctorului Robert Young: „Cele mai multe alimente din dieta noastră provoacă o îngroșare a mucusului fie deoarece conțin toxine, fie pentru că duc la apariția de produși toxici în urma digestiei”.

Diferența dintre un strat de mucus sănătos și un biofilm.

Cavitățile organismului uman sunt acoperite cu un strat de mucus sănătos care protejează celulele epiteliale prezente în pereții intestinali. Dacă aceste celule sunt lăsate neprotejate, datorită unei breșe în mucoasa intestinală, ele pot fi iritate foarte ușor de alimentele care ajung la acest nivel.

Creșterea permeabilității mucoasei intestinale apare atunci când spațiile dintre celulele peretelui intestinal s-au largit din diverse motive și permit pătrunderea și recircularea toxinelor în organism.

Acestă afecțiune este recunoscută și de medicina clasică sub denumirea de sindromul intestinului permeabil, dar rămâne de cele mai multe ori nediagnosticată.

„Cine dorește să trăiască mai mult, trebuie să-și mențină curate intestinele și să le ferească de obstrucții” (Dr. Ho Hung).

Când intestinul își pierde funcția de barieră pentru substanțele toxice, acestea ajung direct în fluxul sanguin și circulator, de unde sunt transportate la toate organele corpului, unde pot cauza leziuni la nivel celular.

Intestinul își pierde funcția de barieră din mai multe cauze: • Dieta bogată în zahăr rafinat; • Dieta bogată în lactate și proteină animală; • Alimentele procesate; • Îndulcitori artificiali, potențiatori de aromă; • Grăsimi hidrogenate; • Dieta săracă în fibre vegetale; • Utilizarea unor medicamente, în special antibiotice; • Infecții parazitare; • Disbioze intestinale; • Digestie defectuoasă; • Infecții cu candida; • Abuzul de alcool; • Abuzul de antiinflamatoare nonsteroidiene, cum sunt aspirina și ibuprofenul; • Ingestia de alimente alergizante; • Ingestia agenților chimici toxici; • Traumatismele; • Endotoxemia.

Bacteriile care cauzează apariția bolilor cronice tind să se atașeze de peretele intestinelor și să se protejeze împotriva atacurilor bacteriilor sănătoase și a sucurilor digestive. Pentru a se proteja, acestea formează un strat care devine în cele din urmă un biofilm.

Biofilmul este constituit nu doar din bacterii nocive, ci și din alte substanțe care se pot găsi în intestine, cum ar fi metalele grele și calciul, care fac biofilmul impermeabil. Aceasta este o proprietate pe care nu o au decât bacteriile nocive. În acest fel, biofilmul devine o fortăreață impenetrabilă, unde bacteriile nocive pot trăi și se pot înmulți necontrolat. Bacteriile sănătoase creează, de asemenea, un strat mucos, dar nu deteriorează și nu obstrucționează mucoasa intestinală.

Mai multe biofilme.

Corpul uman are multe biofilme, nu doar la nivelul intestinelor. Există biofilme în sinusuri, plămâni, tractul urinar, canalul auditiv și gură. Cea mai cunoscută formă de biofilm din organism este placa dentară. Biofilmul nu este specific exclusiv corpului uman, ci se poate forma și în alte medii de viață. Un bun exemplu este o vază cu flori în care nu este schimbată apa, iar după un timp apare un strat gros de mucus atât pe vază cât și pe tulpinile florilor. Acolo unde există apă, se poate forma un biofilm.

Biofilm dăunător în colon.

Bacteriile nocive formează un biofilm dens (placă mucoidă) în intestine, mai ales în colon. În prezența biofilmului, stratul mucos sănătos se hidratează și începe să se infecteze. Din cauza infecției, peretele intestinal începe să se inflameze și orificiile care asigură absorbția de nutrienți devin prea mari.

Dezvoltarea biofilmului cauzează sindromul intestinului iritabil, sindromul intestinului permeabil, hipersensibilitatea alimentară și alergiile. De aceea, este foarte importantă eliminarea biofilmului dăunător din organism.

„În timpul procesului de vindecare, eliminarea reziduurilor este mai importantă decât nutriția, cu toate că o multitudine de nutrienți au un rol deosebit de important în neutralizarea toxinelor eliberate” (Dr. W. Hay).

Metode de curățare a intestinelor.

Chiar dacă există mai multe produse sau metode de curățare a intestinelor prezente deja pe piața românească, până acum nu am întâlnit niciunul care să combine eficiența cu blândețea.

Majoritatea produselor pe care le-am încercat au ingrediente ce provoacă efect abraziv sau iritant și, prin urmare, pot cauza crampe și diaree. Pe lângă faptul că aceste produse pot conduce la efecte secundare neplăcute, nu s-a demonstrat niciodată că sunt cu adevărat eficiente.

Dacă este vorba strict de eficiență blândă, există într-adevăr metoda de curățare a colonului cu apă filtrată, denumită hidrocolonoterapia. Aceasta nu asigură doar curățarea colonului, ci și îmbunătățirea stării de sănătate încă de la prima ședință.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *